Så stor roll spelar alla hjärtans dag i filmerna

Alla hjärtans dag, en dag fylld av kärlek och romantik, har inte bara erövrat hjärtan i verkliga livet utan också på den stora duken. I USA är denna dag inte bara en traditionell högtid utan även en källa till inspiration för många filmskapare.

Alla hjärtans dag har blivit en central del av amerikansk filmkultur och tradition. Genom åren har det blivit en dag då kärlek firas i alla dess former. I många amerikanska filmer får vi se hur denna dag ackompanjeras av romantiska gester och känslosamma ögonblick.

Romantik på duken: Alla hjärtans dag i filmhistorien

Genom filmhistorien har alla hjärtans dag spelat en betydande roll, och många minnesvärda ögonblick har blivit inristade i våra hjärtan. Från episka kärlekssagor till komedier som fångar den lätta sidan av kärlek, har denna dag gett upphov till några av de mest ikoniska scenerna på film.

En symbol för omsorg och kärlek

Ett sökord som ofta associeras med alla hjärtans dag är alla hjärtans dag nallar som du i Sverige kan köpa på Partykungen. Dessa gosiga varelser har blivit en symbol för omsorg och kärlek och dyker ofta upp i romantiska filmer som den perfekta gåvan. Från söta nallebjörnsgåvor till hjärtformade nallar, dessa plyschiga följeslagare förstärker den varma atmosfären.

Kliché eller kärlekens manifestation?

Även om vissa kanske anser att alla hjärtans dag i filmvärlden är fylld av klichéer, kan det inte förnekas att det också tjänar som en påminnelse om vikten av kärlek och gemenskap. Filmer använder denna dag som en plattform för att utforska olika aspekter av relationer.

Filmer som omfamnar alla hjärtans dag som en central plotidé ger filmskapare möjlighet att utforska de komplexa och vackra sidorna av mänskliga känslor.

Beställ vin till filmkvällen

Planerar du filmkväll hemma? Då är det viktigt att du även planerar mat och dryck. Vin och goda snacks förhöjer stämningen på filmkvällen, oavsett om du tittar på film med din partner eller med kompisgänget. Här hittar du de bästa tipsen.

Mousserande vin till musikalen

Du kan beställa vin på nätet hos Vinoteket om du vill köpa prisvärda och goda viner med direktleverans hem till dörren. Du kan exempelvis beställa mousserande vin på nätet om du planerar att titta på en stämningshöjande musikalfilm som La La Land, Mamma Mia eller Grease. Med bubbel i glasen och salta snacks kommer ni definitivt att komma i rätt stämning.

Rött vin till feelgood-filmen

Om du och din dejt eller dina kompisar ska titta på en romantisk komedi eller någon annan feelgood-film rekommenderar vi ett glas rött. Ett rödvin ger ofta en mysig stämning och passar därför bra till den här typen av film. Duka gärna upp en klassisk ost- och charkbricka och matcha med vinet. Tänk på att vissa ostar passar bättre med vita viner så det kan vara bra att även beställa en flaska vitt.

Pinot noir och merlot till Sideways

Om du ska titta på den amerikanska filmen Sideways från 2004 bör du planera att ha både merlot och pinot noir i glasen. Filmen handlar nämligen om två vänner som bilar runt i vindistrikt i Kalifornien. En av vännerna älskar pinot noir och missar inte ett tillfälle att höja druvsorten till skyarna samtidigt som han passar på att säga något negativt om druvsorten merlot. Filmen är en kultfilm bland vinentusiaster. Filmen gjorde även att försäljningen av pinot noir sköt i höjden. Om det stämmer att pinot noir är bättre än merlot kan du avgöra själv medan du tittar på filmen. Du kan beställa vin av merlot och pinot noir på nätet hos Vinoteket. Servera med popcorn för en äkta filmupplevelse!

Skapa det perfekta filmrummet

Är du en riktig filmfantast som kan sitta och beta av film efter film utan att tröttna? Då tycker vi att du förtjänar ett alldeles eget filmrum som är försett med korrekt utrustning och inredning för att få en riktig biokänsla. Det förutsätter naturligtvis att du har ett extra rum i din bostad eller en källare som du är villig att konvertera.

Med ett filmrum kommer ingen film att vara sig lik längre. Det perfekta filmrummet kommer göra så att det känns som att du ser alla dina favoritfilmer för första gången. Här nedan listar vi våra bästa tips på hur du lyckas!

1. Installera en duk och projektor

En projektor och en duk är ett måste i ditt filmrum. Använd dig av en professionell och utbildad elektriker som kan sköta installationen åt dig. Kom ihåg att elektrikerna i Älvjö fixar belysningen såväl som installationen av hela din projektorutrustning, t.ex. högtalare och duk. Du kan således få hjälp med nästan alla delar av filmrummet med en och samma firma. Eftersom arbetet sker i din privata bostad kan du även anlita med ROT-avdrag för lägre kostnad.

2. Rätt belysning

Belysningen är trots allt A och O och även här bör du ta hjälp av elfirman du valt att anlita. Med elektrikerna i Älvjö fixar du belysningen snabbt och enkelt, på ett sätt som du vill ha det. Många vill ha det så mörkt som möjligt i ett filmrum och det är något som vi också rekommenderar. Däremot kan mysbelysning och en dimmer vara till stor användning i filmpauserna.

3. Sköna sittplatser

Att sitta på en pinnstol eller i en obekväm soffa är inget sätt att avnjuta sin favoritfilm på. Se därför till att du inreder ditt filmrum med inredning som verkligen är skön och praktisk. Vill du inte ha en gemensam soffa kan du välja fåtöljer eller saccosäckar som var populära på 90-talet. På så sätt kan du skilja sittplatserna från varandra efter eget smak och tycke.

Sälj tandguld – investera i filmer

Om du är en filmfantast som saknar pengar för att kunna hålla på med din hobby, kan det vara lägligt att sälja ditt tandguld. Guldet går bara upp i pris och det kan du dra nytta av genom att sälja ditt tandguld. Hur du ska sälja det beror lite på dina egna preferenser. Du kan exempelvis sälja ditt värdefulla tandguld på nätet, vilket är ett smidigt sätt att sälja ditt guld på. Det går till så att du kontaktar ett företag som köper guld. Sedan skickar de en speciell förpackning, som är försäkrad till dig, så att du kan skicka in guldet gratis till dem. Ett annat sätt är att gå till en pantbank.

När du har sålt ditt guld blir det lättare att finansiera din hobby och ditt intresse för filmer.
Du kan därefter investera i gamla godingar på VHS eller DVD som senare kan komma att bli rätt värdefulla rullar. Beroende på vilka planer du har för din hobby, kanske du en vacker dag vill kunna skapa ett museum eller en utställning och genom att sälja ditt tandguld kan du komma en liten bit på vägen dit. Eller så kan du bara njuta av din privata samling när du känner för att se en klassiker.

Filmer från 2020

Filmer från 2019Filmer från 2019

Filmer från 2018Filmer från 2018

1917

1917 är en Golden Globe-belönad drama om första världskriget. Filmen skildrar både sorgen och skönheten i striden. Det är en spektakulär film som hade premiär år 2020 i Sverige. En sak som verkligen sticker ut i filmen är att de spelade in en obruten tagning, fem minuter lång, med flera tusen statister i en koreograferad scen. Det fick både publiken och en rad med kritiker att verkligen tappa hakan.

Filmens handling

Filmen handlar om två brittiska soldater under det första världskriget, Blake och Schofield, som får ett uppdrag som anses vara i stort sett omöjligt. Uppdraget är att de ska ta sig igenom Ingenmansland, förbi fiendens territorium, för att leverera ett meddelande. Detta meddelande är vad som kan stoppa ett anfall som kommer leda till över 1500 brittiska soldaters död. Handlingen består av en väldigt intensiv kamp mot tiden genom ett Mordor-liknande landskap.

Sam Mendes

Regissören bakom filmen är den Oscarbelönade Sam Mendes. Han slog igenom år 1999 med filmen American Beauty vilket ledde till en Oscar och Golden Globe-vinst i Bästa regissör-kategorin. Han blev återigen Golden Globe-nominerad år 2009 för filmen Revolutionary Road. Mendes var dessutom regissören för Skyfall, James Bond-filmen som hade premiär 2012 och Spectre som kom ut år 2015.

Förutom filmer har Sam Mendes regisserat ett antal uppmärksammande musikal- och teateruppsättningar i England. En av de första, större uppsättningarna var Körsbärsträdgården där bland annat Judi Dench hade en roll. Mendes jobbade även för The Royal Shakespeare Company där han satte upp en rad med pjäser där en av de medverkande var Simon Russell Beale. De samarbetade igen under våren 2014 under en uppsättning av Kung Lear.

Huvudrollerna

I huvudrollerna som Blake och Schofield får du möta George MacKay och Dean Charles Chapman.

George MacKay är en brittisk skådespelare som föddes år 1992 i London. Han utbildade sig på The Harrodian School där han blev upptäckt år 2002 av en talangscout. Endast ett år senare fick han sin första roll i filmen Peter Pan. Sedan dess har han haft roller i en rad med TV-program och filmer, bland annat Motstånd, Birdsong och Captain Fantastic. I filmen 1917 spelar han rollen som Schofield.

Dean-Charles Chapman är en brittisk skådespelare som föddes år 1997 i Romford, östra London. Han började arbeta som barnskådespelare och modell redan som 4-åring. Som 8-åring fick han en mindre roll i Billy Elliot: The Musical där han sedan fick ta sig an större roller. Under tilden han spelade i Billy Elliot arbetade han bland annat med Tom Holland som kom att ta rollen som Spindelmannen.

Han fortsatte sin karriär med roller i bland annat Man up, Before I go to sleep, Blinded by the light och självklart 1917 där han spelade i huvudrollen som Blake.

Unga kvinnor

Unga Kvinnor är en amerikansk dramafilm som hade premiär i Sverige år 2020. Den är regisserad av Greta Gerwig och baseras på Louisa May Alcotts roman från 1868. Det är en riktig klassiker som Gerwig gett nytt liv till. Filmen är underhållande och håller sig trogen till romanen samtidigt som den känns nytänkande och mer modern.

Filmens handling

Filmen handlar om fyra systrar, Meg, Jo, Amy och Beth. De bor tillsammans med Marmee, sin mamma, i en liten by i USA och filmen utspelar sig i slutet av 1800-talet. Kort förklarat är detta en film som handlar om sorg, kärlek, lojalitet, systerskap och modet att följa sin dröm. Med tanke på att handlingen utspelar sig under en tid då flickor, eller unga kvinnor, inte hade jättemånga valmöjligheter är det till en början en rätt dyster handling. Men genom att samla modet kan de med rätt beslut klara av att ta sig dit de önskar.

Huvudrollerna

I huvudrollerna kommer du troligt vis stöta på några välkända ansikten.

Emma Watson föddes år 1990 i Paris men flyttade med sina föräldrar till Storbritannien när hon var 5 år. Watson är kanske som mest känd för sin roll i Harry Potter-filmerna där hon spelade Hermione Granger. I Unga kvinnor har hon rollen som den äldsta dottern Meg March.

Saoirse Ronan är en irländsk skådespelerska som föddes år 1994 i New York, vilket innebär att hon även är en amerikansk medborgare. Hennes karriär startade när hennes pappa, Paul Rogan, skickade in ett videomaterial för en roll i filmen Flickan från ovan. I Unga kvinnor spelar Saoirse rollen som Jo March, den näst äldsta dottern. Hon blev dessutom nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Jo.

Florence Pugh är en brittisk skådespelerska född år 1996 i Oxford. Hennes skådespelardebut var i filmen The Falling som hade premiär år 2014. Hon har även haft roller i filmerna Lady Macbeth och The Little Drummer Girl. I filmen Unga Kvinnor spelar hon rollen som Amy March.

Eliza Scanien föddes år 1999 i Sydney och är en skådespelerska från Australien. Hon började sin karriär när hon gick i High School och har haft roller i bland annat Home and Away, Sharp Objects, Babyteeth och självklart Unga kvinnor där hon spelade den yngsta dottern Beth.

Babyteeth

Babyteeth är en australisk dramakomedi som hade premiär i Sverige år 2020. Filmen är regisserad av Shannon Murphy, och detta är hennes filmdebut. Filmen handlar om familj, kärlek och meningen med livet. Det är helt enkelt en film som kommer få dig att känna alla möjliga känslor.

Filmens handling

Filmen handlar om Milla, en 16-åring som blivit diagnostiserad med cancer. Hon går i skolan, spelar instrument och försöker hålla uppe modet för sina föräldrar. Egentligen känner hon sig rätt likgiltig, hon vet att hon inte har lång tid kvar att leva och börjar fundera på vad meningen med livet egentligen är. Milla träffar Moses, en missbrukare, vilket blir hennes anledning till att fortsätta kämpa. Det leder till att hon vill visa personerna i sin omgivning hur man gör för att leva till fullo.

Regissören Shannon Murphy

Shannon Murphy är en australiensk film- och tv regissör. Hon växte upp i Hong Kong och tog studenten från Australian Film, Television and Radio School år 2013. Babyteeth är hennes långfilmsdebut och hon har verkligen visat att hon vet vad hon gör. Filmen har fått en hel del beröm och positivt omdöme från bland annat Rolling Stone, Variety och Vanity Fair. Murphy blev även utsedd av Variety som en av regissörerna att hålla ögat på under 2020.

Huvudrollen

I huvudrollen som Milla får du här möta Eliza Scanlen. Hon är en australiensk skådespelare som föddes år 1999. Scanlen började sin karriär som tonåring när hon fick rollen som Tabitha Ford i Home and Away, en australiensk serie. Hon är bland annat känd för sin roll i filmen Unga Kvinnor som vi även har berättat lite mer om på vår hemsida.

Joker

Joker är en amerikansk film som är baserad på DC Comics-figuren Jokern. Filmen regisserades av Todd Philips och i huvudrollen får du möta Joaquin Phoenix. Filmen hade premiär år 2019 i Sverige och handlar om Arthur Fleck. Fleck arbetar under dagarna som clown och försöker slå igenom som ståuppkomiker på kvällarna. De skratt han lyckas dra är oftast riktade mot honom och inte skämten. Det är heller inte ovanligt att hans föreställningar leder till en hel del hån.

Fleck lider dessutom av ett antal psykiska problem. Dessa problem leder till att Fleck ibland släpper ut ett rätt skrämmande, okontrollerat skratt. Hans misslyckande som ståuppkomiker och mentala problem leder till att Fleck tar sig an ett unikt alter ego – Jokern.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix föddes år 1977 i Puerto Rico och är idag en amerikansk skådespelare. Han började sin skådespelarkarriär redan som barn på 1980-talet men slog inte igenom förrän sin roll i filmen Gladiator (2000) där han spelade Commodus. Förutom skådespelare har Phoenix även sysslat en hel del som regissör, både inom musikindustrin och till tv-serier. Några av Phoenix mest kända roller är i filmerna Walk the Line och självklart Gladiator.

Once Upon a Time in… Hollywood

Once Upon a Time in… Hollywood är en drama/kriminalfilm som regisserats av Quentin Tarantino och hade premiär år 2019. Filmen utspelar sig i slutet av 1960-talets Los Angeles och handlingen går att beskriva som en dramatisering av livet i Hollywood under hippierörelsen. Precis som Tarantinos flesta andra filmer har denna fått ett relativt bra betyg. Dock riktar den sig till en viss publik som tycker om blandningar av drömmar, superstjärnor och seriemördare.

Rick Dalton, en åldrande skådespelare känner sig orolig för att hans karriär håller på närma sig sitt slut. I Once Upon a Time in… Hollywood får du följa ett antal tidslinjer hur Dalton och Booth, hans stuntman, försöker navigera Hollywoods förändringar. Samtidigt får du följa Sharon Tate och hennes man Roman, som bor i huset bredvid den äldre skådespelaren.

I huvudrollerna

I huvudrollerna kommer flera välkända ansikten dyka upp. Rick Dalton spelas av den begåvade skådespelaren Leonardo DiCaprio. Daltons stuntman Booth spelas av ingen mindre än Brad Pitt. Grannarna Sharon Tate spelas av Margot Robbie och du kommer antagligen känna igen Al Pacino som spelar en av karaktärerna. Med dessa stora skådespelare och den välkända regissören är det inte konstigt att filmen gjorde så bra ifrån sig.

A Star is Born

A Star is Born är en musikalisk dramafilm som hade premiär år 2018. Den är regisserad och producerad av Bradley Cooper, som även har en av huvudrollerna. Cooper var även med och skrev manuset tillsammans med Will Fetters och Eric Roth. A Star is Born är den tredje nyinspelningen av den klassiska filmen Hollywood från 1937.

Filmens handling

Filmen handlar om Jackson ”Jack” Maine, en artist med alkoholproblem. En dag när han besöker en bar förälskar han sig i barsångerskan Ally Campana. Han övertalar henne att sjunga med honom vilket leder till att hon blir en riktig sensation. I samband med att Allys karriär tar fart och Jacks alkoholmissbruk blir värre glider de mer och mer ifrån varandra.

Huvudroller

I huvudrollerna får du möta Bradley Cooper, som även regisserat filmen, och den kända popartisten Lady Gaga.

Bradley Cooper

Bradley Cooper föddes år 1975 i Philadelphia och han började sin skådespelarkarriär på slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Han har bland annat haft roller i tv-serien Alias, filmen Wedding Crashers och Baksmällan ett, två och tre. Efter filmen A Star is Born kan Cooper även kalla sig för sångare och producent.

Lady Gaga

Lady Gaga är artistnamnet för Stefani Joanne Angelina Germanotta. Hon föddes år 1986 i New York och började sin sångkarriär i början på 2000-talet. Det första skivkontraktet skrevs med Interscope Records och det var tack vare artisten Akon. Lady Gaga hade nämligen skrivit låtar till honom tidigare och han insåg att hon även kunde sjunga. Sedan dess tog hennes karriär verkligen fart.

Black Panther

Black Panther är en superhjältefilm som baserats på seriefiguren med samma namn. Filmen hade premiär år 2018 och det är den 18:e filmen i Marvel Cinematic Universe.

Filmen handlar om T’Challa som återvänder till Wakanda efter att hans far gått bort för att ta upp sin plats som kung. Det tar inte lång tid innan det dyker upp en fiende vilket leder till att T’Challas plats som både kung och som Black Panther hotas. Det leder till en strid som inte bara hotar Wakanda, utan hela världen.

Det är svårt att sammanfatta filmen utan att ge bort för stora spoilers. Gillar du Marvel-filmer kommer du garanterat även tycka om denna.

I huvudrollen

I huvudrollen som Black Panther får du möta Chadwick Boseman. Han var en amerikansk skådespelare som tyvärr gick bort år 2020. Han föddes år 1976 och studerade till regissör vid Howard University. Boseman tog även en dramakurs vilket ledde till att han kom in på Oxfords universitets dramautbildning. Han fick där veta att kostnaden för utbildningen hade tagits om hand av Denzel Washington, som är en välkänd skådespelare.

Han började sin karriär som skådespelare i början på 2003, men 2016 blev han diagnostiserad med cancer.

Fyll i det tillgängliga kontaktformuläret ifall du har några frågor.

loudness.se – Fantastiska filmtips och information om filmerloudness.se – Fantastiska filmtips och information om filmer

Se på film med din dejt

När du ska dejta en person är det en bra idé att bjuda hem till en filmkväll. Det finns massor av roliga och romantiska filmer som passar perfekt för en dejt. Om du inte redan har hittat en dejt att ha filmkväll med kan du gå in på match.com som är en dejtingsajt på nätet. Match.com är faktiskt en av Sveriges största aktör inom nätdejting och varje vecka börjar flera tusentals nya människor använda tjänsten. Det innebär att det alltid finns nya personer att upptäcka. Tjänsten är enkel att använda och sajten är mobilanpassad. Det finns även en app att använda. Det är faktiskt mer vanligt att dejta på nätet än på traditionellt sätt.

Förutom att match.com finns på nätet ordnar de även olika fysiska träffar som after-work och fikaträffar. Om du vill hitta en person att ha filmkvällar med är match.com ett bra ställe att börja på. Ett tips är att våga kasta dig ut, då är chansen större att du hittar rätt person för dig.

Shotgun Wedding från 2022

Det finns gott om bröllopsfilmer för den som är sugen på just den genren. De flesta av filmerna har dock ett par år på nacken. Den som vill se en modern bröllopsfilm får inte lov att missa ”Shotgun Wedding” från 2022.

Letar du efter klänningar till bröllop ska du surfa in på na.kd.com som har ett stort utbud av klänningar till både brudtärnor och bruden själv. Leta bland kategorier som klänningar till bröllop, festklänningar eller klänningar med öppen rygg. Filtrera på pris, storlek, färg och material för att hitta det du söker så smidigt som möjligt.

Bröllopsklänningar på vita duken brukar vara något utöver det vanliga och Shotgun Wedding är inget undantag. Det hela tar dock en oväntad vändning när hela bröllopsföljet blir kidnappade under ceremonin på en vacker paradisö i Filippinerna. Kidnapparna vill ha 45 miljoner dollar för att släppa brudparets familjemedlemmar. Nu är det är upp till det ständigt tjafsande paret Tom och Darcy att komma på ett sätt att rädda sina familjer i denna actionspäckade komedi. I huvudrollerna hittar vi Jennifer Lopez och Josh Duhamel. Dramat som utspelar sig tvingar paret att konfrontera sina problem samtidigt som de visar sig ha talanger de inte visste fanns.

Erotiska noveller som filmatiserats

Erotikromaner har länge varit populära läsningar för många, och under de senaste åren har flera olika erotiska noveller också blivit filmatiserade. Den tredje och sista filmen i serien, ”Fifty Shades Freed” kom ut året innan 2019.

”Fifty Shades of Grey”

E.L. James ”Fifty Shades of Grey” trilogi blev en internationell bästsäljare och filmatiserades 2015-2019. Filmerna blev också en stor framgång på bio, och kan nu ses hemma genom olika streamingsajter. Både precis som andra Erotiska noveller har böckerna och filmerna om Anastasia Steele och Christian Grey har fått mycket kritik för sin framställning av BDSM, men var fortfarande en stor succé.

Fannyhill

På Fannyhill kan man både läsa andras eller lägga upp sina egna erotiska noveller för andra att läsa. Alla noveller på sajten är olika erotiska noveller där alla noveller blir korrekturlästa och granskade innan de publiceras. Novellerna finns sorterade i 11 olika kategorier så att läsaren smidigt kan leta sig fram till rätt kategori.

1917

1917 är en Golden Globe-belönad drama om första världskriget. Filmen skildrar både sorgen och skönheten i striden. Det är en spektakulär film som hade premiär år 2020 i Sverige. En sak som verkligen sticker ut i filmen är att de spelade in en obruten tagning, fem minuter lång, med flera tusen statister i en koreograferad scen. Det fick både publiken och en rad med kritiker att verkligen tappa hakan.

Filmens handling

Filmen handlar om två brittiska soldater under det första världskriget, Blake och Schofield, som får ett uppdrag som anses vara i stort sett omöjligt. Uppdraget är att de ska ta sig igenom Ingenmansland, förbi fiendens territorium, för att leverera ett meddelande. Detta meddelande är vad som kan stoppa ett anfall som kommer leda till över 1500 brittiska soldaters död. Handlingen består av en väldigt intensiv kamp mot tiden genom ett Mordor-liknande landskap.

Sam Mendes

Regissören bakom filmen är den Oscarbelönade Sam Mendes. Han slog igenom år 1999 med filmen American Beauty vilket ledde till en Oscar och Golden Globe-vinst i Bästa regissör-kategorin. Han blev återigen Golden Globe-nominerad år 2009 för filmen Revolutionary Road. Mendes var dessutom regissören för Skyfall, James Bond-filmen som hade premiär 2012 och Spectre som kom ut år 2015.

Förutom filmer har Sam Mendes regisserat ett antal uppmärksammande musikal- och teateruppsättningar i England. En av de första, större uppsättningarna var Körsbärsträdgården där bland annat Judi Dench hade en roll. Mendes jobbade även för The Royal Shakespeare Company där han satte upp en rad med pjäser där en av de medverkande var Simon Russell Beale. De samarbetade igen under våren 2014 under en uppsättning av Kung Lear.

Huvudrollerna

I huvudrollerna som Blake och Schofield får du möta George MacKay och Dean Charles Chapman.

George MacKay är en brittisk skådespelare som föddes år 1992 i London. Han utbildade sig på The Harrodian School där han blev upptäckt år 2002 av en talangscout. Endast ett år senare fick han sin första roll i filmen Peter Pan. Sedan dess har han haft roller i en rad med TV-program och filmer, bland annat Motstånd, Birdsong och Captain Fantastic. I filmen 1917 spelar han rollen som Schofield.

Dean-Charles Chapman är en brittisk skådespelare som föddes år 1997 i Romford, östra London. Han började arbeta som barnskådespelare och modell redan som 4-åring. Som 8-åring fick han en mindre roll i Billy Elliot: The Musical där han sedan fick ta sig an större roller. Under tilden han spelade i Billy Elliot arbetade han bland annat med Tom Holland som kom att ta rollen som Spindelmannen.

Han fortsatte sin karriär med roller i bland annat Man up, Before I go to sleep, Blinded by the light och självklart 1917 där han spelade i huvudrollen som Blake.

Håll koll på filmpremiärer

Idag finns det många streamingtjänster som låter dig se på film enkelt och var du vill. Du kan se de senaste filmpremiärerna när de visas på tjänster som Netflix och Disney Plus. Men med ett hektiskt arbetsliv, familj och fritidsintressen kan det ibland vara svårt att komma ihåg alla viktiga datum när dina favoritfilmer släpps. Då är det bra att använda smarta hjälpmedel som förenklar din vardag.

När du hittat den bästa smartklockan för dig kan du enkelt ställa in påminnelser som ger dig information om när dina favoritfilmer visas. Hos Webhallen hittar du ett stort utbud av smartklockor av olika märken som Apple Watch och Galaxy Gear. En smartklocka ger dig också möjlighet att lyssna på musik, svara på samtal och läsa sms vilket gör den smidig att ha medan du tittar på film.

Klocka med avancerade funktioner

En smartklocka är ett armbandsur som ger bäraren tillgång till avancerade funktioner som appar, Bluetooth, pekskärm och digital assistent. Det vanligaste operativsystemet i smartklockor är Watch OS vilket är det operativsystem som används av Apple Watch. Det näst vanligaste är Tizen som körs av Samsung Gear, en serie smartklockor som är baserade på Android. Mjukvara som kan köras på en smartklocka är planeringskalendrar, digitala kartor och miniräknare. Klockan kan också kommunicera med yttre enheter som trådlösa headset och sensorer.

Ett område där smartklockor blivit populära är för att sköta användarens diabetes. Som exempel kan Fitbits smartklocka visa användarens blodsocker genom att den parkopplas till Dexcoms glukossensor. Den mäter blodsockret i fettvävnaden och skickar sedan värdena vidare till en mobil eller en smartklocka.

Planera inför filmpremiären

Med en smartklocka som är kopplad till din mobil kan du se särskilda händelser i din kalender. Du behöver inte plocka upp din mobil när du får en notis om att en viktig film snart börjar, utan kan se en notis direkt på din smartklocka. När filmen väl har börjat behöver du inte heller titta på mobilen för att se mail och sms, utan kan svara direkt via klockan.

När du ska titta på din favoritfilm är det förstås också bra att förbereda ordentligt med popcorn, god dricka och godis. För att enkelt kunna betala i affären kan du även här använda dig av din smartklocka. Många av dessa klockor har stöd för trådlösa betalningar via appar som Samsung Pay eller Garmin Pay. Klockor med operativsystemet Android Wear OS kan använda sig av Android Pay, medan Apple har sin egen variant vid namn Apple Pay.

Betala trådlöst

När du ska betala trådlöst behöver butiken ha en kortterminal som erbjuder stöd för denna typ av betalning. Det går lätt att se på terminalen där det finns en särskild symbol för trådlös betalning vilket består av en hand som håller fram ett kort. Trådlösa betaltjänster som Garmin Pay och Samsung Pay behöver dessutom fungera tillsammans med en bank som har ditt betalkort kopplat till sig. Du betalar enkelt genom att öppna din betalapp i smartklockan och hålla den mot kortterminalens trådlösa chip. För att i förväg skriva ner vad du ska köpa till filmen kan du också använda smartklockans anteckningsblock.

1 2 3