Merchandise från kända filmer

När en film slår igenom för de stora massorna är det vanligt att man vill profitera på filmen ytterligare genom att börja sälja prylar och kläder med filmens tema. Det kan kallas för merchandise och betyder på svenska ungefär kringprodukter. Merchandise går att köpa främst i onlinebutiker. Ett exempel på en webbutik som säljer merchandise är https://gameloot.se/ som har ett stort utbud av nördiga prylar och merchandise. I det här inlägget går vi igenom några kända filmer som har merchandise du kan få tag på, köpa hem och visa att du är ett fan av.

Disneyfilmer

Disney är ett filmbolag som skapades av Walt Disney år 1923 och har sedan starten varit en av världens största filmproducenter. De var tidiga med att se potentialen med att sälja merchandise med figurer och teman från deras filmer. En av deras mest populära filmer i nutid är filmen Frost som kom år 2014 och redan har fått en uppföljare eftersom det är en väldigt älskad film bland barn. Det finns både kläder, prylar och leksaker på temat Frost som kan vara värt att spana in om du letar en present till ett barn som gillar filmen Frost.

Star Wars

En annan filmserie som var tidig med att se potentialen i att sälja produkter är Star Wars, eller Stjärnornas krig som den heter på svenska. Den första Star Wars-filmen kom år 1977 och är en filmserie och numera även tv-serier som man fortsätter att producera nya filmer till. Filmserien har alltså varit aktiv i över 40 år och är fortfarande populär bland fansen. Det finns en hel del merchandise med Star Wars-tema. Bland annat kläder, figurer och prylar.

Marvel och DC

Marvel och DC är två av världens största producenter inom film och tv just nu. De står bland annat bakom filmerna om Spiderman, The Avengers och nu senast tv-serien WandaVision som hittills är en av de mest streamade och omtalade tv-serierna under 2021. Varje film som Marvel eller DC släpper är en storfilm som fansen längtat efter. Filmerna och tv-serierna utspelar sig i ett eget universum där vi får följa olika superhjältar som är baserade på karaktärer från serietidningar. Det finns massor av prylar som följer superhjältetemat. Allt ifrån kläder och figurer till anteckningsböcker och prylar att inreda ditt hem med.

The Lord of the Rings

The Lord of the Rings, eller Sagan om ringen som filmserien heter på svenska, är en filmserie som är baserad på de populära böckerna av fantasyförfattaren J.R.R. Tolkien. Den första filmen i serien kom år 2001. Sedan dess har det släppts ett flertal filmer i serien, och även filmer baserade på boken The Hobbit. Förutom att det finns både böcker och filmer att dyka in i så finns det en hel den merchandise på temat. Till exempel kläder, prylar och inredning.