Mode i filmens värld

För den som älskar mode och ständigt letar efter inspiration finns det mycket att hämta i filmens värld. Där samsas dokumentärer om ikoniska modeskapare med spännande filmer i varierande genrer. Att mode och film går hand i hand är något som både film- och modeindustrin är medvetna om. För att publiken ska kunna leva sig in i handlingen och känna antingen samhörighet eller beundran visar de vackraste människorna upp sig i kläder som sätter tonen för det som är trendigt. Ett klädmärke som ofta syns i tv-serier och filmer är GANT som från början bara tillverkade herrkollektioner av riktigt hög kvalitet. Idag har Gant breddat sitt utbud med barnkläder som passar alla åldrar. Märket kombinerar europeisk elegans med den amerikanska östkustens street fashion, vilket lockar både män och kvinnor.

Trendsetters

Carrie Bradshaw i TV-serien Sex and the City, och spelfilmerna med samma namn, är ett ypperligt exempel på en trendsetter som lyckades inspirera såväl ung som gammal. Karaktären, som både är journalist och bloggar om sexlivet i den trendiga staden New York, kombinerade ledigt streetmode med plagg från de stora modehusen. Tillsammans med väninnorna är hon galen i mode och hennes liv och kärlekstrassel fängslade publik i alla åldrar. Hennes klädval kopierades i sociala medier och slog igenom i den riktiga världen bortom filmens skapade intriger och mysterier. Rollkaraktären Carrie gick rakt genom tv-rutan och in i människors vardagsrum. Modejournalister skrev meterlånga artiklar om vad Carrie skulle ha gjort eller tänkt samt vilka plagg hon skulle ha burit på olika tillställningar. Modeindustrin var inte sen att plocka upp ordspråk från SATC och ”I like my money right where I can see it, hanging in my closet” är kanske det mest talande citatet av dem alla.

Djävulen bär Prada

Anne Hathaway spelar karaktären Andrea som gör sitt yttersta för att klara av arbetet som assistent åt en känd och mycket mäktig redaktör för en stor modetidning. I själva verket bygger filmen på en bok av Lauren Weisberger och handlar om hennes egen tid som assistent åt modeikonen Anna Wintour. Andrea börjar som en något klumpig och illa klädd assistent som knappast imponerar på någon tills hon får nog och bokstavligen tar sig själv i kragen. Med hjälp av en designer lyckas hon sätta ihop en helt egen klädstil och skapa sig utrymme i en värld där du är det du bär.