Skapa din egen hemmabio

Nu när hösten är på ingång kommer många att spendera tid hemma framför sin TV med en film eller serie på. För att förhöja denna upplevelse kan du bygga din egen hemmabio för att försöka återskapa den mysiga och härliga bioupplevelsen hemma.

Viktigt att planera rätt

När du ska påbörja ditt hemmabioprojekt är det viktigt att du ser till att du tänkt igenom allt innan du börjar själva byggandet. Först och främst måste du se till att du har ett bra elavtal så att elkostnaderna för din hemmabio inte skjuter i höjden. När du ska välja elavtal ska du räkna in att din hemmabio kan dra en hel del el i form av projektor, ljudanläggning och liknande. Dessutom kan du behöva ett snabbt WiFi för att kunna streama saker online och även det kan kräva en del el. Se därför till att du jämför olika elavtal för att hitta det bästa för just dig och ditt hem. För det andra måste du tänka på att använda ett rum som har bra möjligheter till total mörkläggning, helst då antingen utan fönster eller med rejäla mörkläggningsgardiner framför fönstren. Du behöver också se till att utrymmet du valt är tillräckligt stort för att kunna placera sittplatser tillräckligt långt bak från skärmen så att ingen får ont i nacken av att behöva titta uppåt hela tiden.

Så skapar du hemmabion

Du behöver införskaffa en rad teknikprylar för att skapa en bra hemmabio, men du kan försöka anpassa det efter hur mycket du är villig att spendera. Kom då bara ihåg att kvaliteten på hemmabion kan bli sämre om du bara köper de allra billigaste sakerna. Men de tre grundprylarna du behöver är en stor och tjock skärm, en projektor och ett bra ljudsystem. Skärmen bör du anpassa efter hur långt bak projektorn ska sitta och hur stor bild den projicerar. Ljudanläggningen måste vara flerdelad så att du kan få till ett bra surroundljud i din biosalong. Utan surroundljud går du miste om en viktig detalj i bioupplevelsen. När du bygger din hemmabio ska du försöka se till att väggarna är mörka och gärna iklädda tyg för att skapa bra akustik och för att ljudisolera lite utåt. Om du har råd får du gärna ljudisolera hela rummet. När det sedan kommer till sittplatser kan du välja mellan bekväma soffor eller fåtöljer. Det vanligaste och mest likt en äkta biosalong är ju såklart fåtöljer. Helst då fåtöljer som kan fällas bakåt så att den som sitter i den nästan kan ligga ner och titta på vad som visas på skärmen. Fördelen med din egen biosalong är ju att du själv väljer vad som ska visas och när. Därmed kan du även välja serier, vilket normalt inte visas på bio.