Streama film i sommar

Att se på film när som helst var som helst var länge en våt dröm för många cineaster. Särskilt de som minns hur det var att släpa hem den bängliga movieboxen från videobutiken uppskattar nog de enorma tekniska landvinningar som tagit oss ända till dagens mobila skärmar och ständiga uppkoppling.

 

Film gör sig kanske allra bäst på bio, men med tanke på att priset på biobiljetter sprungit iväg till hisnande summor på senare år är det nog en lyx att unna sig bara ibland. För att fylla det dagliga behovet av kvalitativ filmkonst är det de mindre skärmarna som gäller. Oavsett om det är en mobiltelefon eller surfplatta som gäller är det bra att införskaffa lämpliga Iphone tillbehör för att förhöja din filmupplevelse. Håller du en mobil eller padda i luften under långa storfilmer eller ett seriemaraton är det lätt att du får kramp i armen. Investera i ett bra case som gör att du kan ställa ifrån dig skärmen upprätt istället och luta dig tillbaka för att botanisera i sommarens streamingutbud.

Sevärt sommaren 2021

Filmåren 2020/21 har inte varit som tidigare år. Precis som de flesta branscher drabbades biograf- och filmindustrin hårt av de nödvändiga restriktioner som trädde i kraft med anledning av coronapandemin. För streamingtjänsterna innebar dock coronaåren både en ökning i användande, och att filmer som tidigare först gått upp på bio gick direkt till streaming. Av den anledningen är utbudet sprängfyllt av sevärda titlar.

Nomadland prisades välförtjänt som Årets film på Oscarsgalan och fick dessutom högsta betyg i Dagens Nyheter. Med Frances McDormand i huvudrollen som husvagnsboende Fern är Nomadland en resa i dagens USA. Vi följer henne i möten med både natur och människor (ofta i dokumentär casting, inte skådespelare) och får ta del av ett porträtt inte bara av en kvinna i en viss ålder utan tillståndet för ett helt land. Du hittar den på Disney+.

Huruvida Midsommar är värd en titt eller inte är en vattendelare bland filmälskare, men för dig med ett Netflix-abonnemang finns nu chansen att se den svenska sommarhögtiden skildrad genom amerikanska skräckögon. I filmen åker en grupp unga amerikaner till Hälsingland och möts av sektliknande ritualer och hallucinogena droger. Det låter kanske som en av filmhistoriens sämre idéer, men trovärdiga recensenter som Caroline Hainer på Sveriges Television har gett den gott betyg och omdömet ”en oerhört smart och skicklig skräckfilm”.

Glöm inte SVT Play

Det är lätt att glömma bort att även SVT Play, redan klart och betalt via skattsedeln, har en rad filmtitlar som håller hög kvalitet i utbudet. Här hittar du en hel del gamla favoriter som kan vara värda ett återbesök. Minns du hur det gick för Helena Bergström i Black Jack? Eller för familjen i Vi hade i alla fall tur med vädret? I svåra tider som den vi just genomlevt kan det kännas trösterikt att återbesöka en tryggare era genom filmkameran. Rolf Lassgårds charm i exempelvis Potatishandlaren (finns på Öppet Arkiv) kan mjuka upp själen på vem som helst.