Unga kvinnor

Unga Kvinnor är en amerikansk dramafilm som hade premiär i Sverige år 2020. Den är regisserad av Greta Gerwig och baseras på Louisa May Alcotts roman från 1868. Det är en riktig klassiker som Gerwig gett nytt liv till. Filmen är underhållande och håller sig trogen till romanen samtidigt som den känns nytänkande och mer modern.

Filmens handling

Filmen handlar om fyra systrar, Meg, Jo, Amy och Beth. De bor tillsammans med Marmee, sin mamma, i en liten by i USA och filmen utspelar sig i slutet av 1800-talet. Kort förklarat är detta en film som handlar om sorg, kärlek, lojalitet, systerskap och modet att följa sin dröm. Med tanke på att handlingen utspelar sig under en tid då flickor, eller unga kvinnor, inte hade jättemånga valmöjligheter är det till en början en rätt dyster handling. Men genom att samla modet kan de med rätt beslut klara av att ta sig dit de önskar.

Huvudrollerna

I huvudrollerna kommer du troligt vis stöta på några välkända ansikten.

Emma Watson föddes år 1990 i Paris men flyttade med sina föräldrar till Storbritannien när hon var 5 år. Watson är kanske som mest känd för sin roll i Harry Potter-filmerna där hon spelade Hermione Granger. I Unga kvinnor har hon rollen som den äldsta dottern Meg March.

Saoirse Ronan är en irländsk skådespelerska som föddes år 1994 i New York, vilket innebär att hon även är en amerikansk medborgare. Hennes karriär startade när hennes pappa, Paul Rogan, skickade in ett videomaterial för en roll i filmen Flickan från ovan. I Unga kvinnor spelar Saoirse rollen som Jo March, den näst äldsta dottern. Hon blev dessutom nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Jo.

Florence Pugh är en brittisk skådespelerska född år 1996 i Oxford. Hennes skådespelardebut var i filmen The Falling som hade premiär år 2014. Hon har även haft roller i filmerna Lady Macbeth och The Little Drummer Girl. I filmen Unga Kvinnor spelar hon rollen som Amy March.

Eliza Scanien föddes år 1999 i Sydney och är en skådespelerska från Australien. Hon började sin karriär när hon gick i High School och har haft roller i bland annat Home and Away, Sharp Objects, Babyteeth och självklart Unga kvinnor där hon spelade den yngsta dottern Beth.